Computer Quiz (101-150)

101. One of the first recognized calculating device was?
(A) Abacus
(B) Analytical engine
(C) Difference engine
(D) None of these

102. Pentium II is a __________ generation computer.
(A) second
(B) third
(C) fourth
(D) fifth

103. The first computer that used vacuum tubes was?
(A) Mark I
(B) ENIAC
(C) EDVAC
(D) UNIVAC

104. Which of the following is not a pointing device?
(A) Mouse
(B) Joystick
(C) Trackball
(D) None of these

105. The number of read/write heads for a hard disk of four platters are
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 16

106. Which of the following is a 16-bit code?
(A) BCD
(B) Unicode
(C) ASCII
(D) EBCDIC

107. Boolean algebra is also known as?
(A) Logical algebra
(B) Code algebra
(C) Switching algebra
(D) Digital algebra

108. The command that is not present on edit menu?
(A) Font
(B) GoTo
(C) Find
(D) Ctrl+z

109. First generation language uses?
(A) Pseudo code
(B) Binary code
(C) Mnemonics code
(D) Decimal code

110. In which of the flowchart symbols, the statement “IS A > B” is placed?
(A) Connector
(B) Rectangular
(C) Parallelogram
(D) Diamond

ANSWERS: COMPUTER QUIZZES
101. A
102. C
103. B
104. B
105. C
106. B
107. C
108. A
109. B
110. D


111. Name the error which you think to exist in the formula C=C*D/C.
(A) Logical
(B) Syntax
(C) Execution
(D) None of these

112. Which of the following statements transfers control unconditionally?
(A) GOTO
(B) FOR…NEXT
(C) IF THEN
(D) ON GOTO

113. The statement to reserve memory locations for an array M arranged in 12 columns and 20 rows may be ?
(A) DIM(12,20)
(B) DIMM(20,12)
(C) M(240)
(D) DIMM(12,20)

114. On execution of PRINT FIX(-6.83),the output will be ?
(A) 6
(B) 6.83
(C) –6
(D) –7

115. In BASIC LOG function refers to natural logarithm have Base ?
(A) 2
(B) 10
(C) 5
(D) e

116. An 8-bit address bus can address a memory of ?
(A) 1 Byte
(B) 8 Bytes
(C) 256 bits
(D) 256 Bytes

117. The number of colors a CGA monitor displays are ?
(A) 4
(B) 16
(C) 64
(D) 256

118. The radix of a computerized version of number (+0.66E–4) is ?
(A) 4
(B) 6
(C) 2
(D) 8

119. The programs which are permanent and stored in ROM are known as ?
(A) Utility Programs
(B) Firmware
(C) System softwares
(D) None of these

120. UNIVAC stands for ?
(A) Universal Automatic Computer
(B) Universal Array Computer
(C) Unvalued Automatic Computer
(D) Unique Automatic Computer

ANSWERS: COMPUTER MCQS
111. D
112. A
113. B
114. C
115. D
116. D
117. A
118. C
119. B
120. A


121. By default, word automatically saves your document after every ?
(A) 5 minutes
(B) 10 minutes
(C) 15 minutes
(D) 20 minutes

122. Pressing Ctrl+Shift+A causes ?
(A) To select whole document
(B) To highlight the selected text
(C) To capitalize the selected text
(D) Office assistant to appear

123. Pressing Ctrl+Shift+D causes ?
(A) To delete the selected text
(B) To underline selected text
(C) To double underline the selected text
(D) None of these

124. The number of colours a VGA monnitor displays are ?
(A) 16
(B) 256
(C) 64
(D) 4

125. The device driver is an example of ?
(A) System software
(B) Application software
(C) Freeware
(D) Shareware

126. A standard keyboard used in personal computer has ?
(A) 80 keys
(B) 84 keys
(C) 101 keys
(D) 102 keys

127. Which of the following layers of OSI model is responsible for breaking data into segments ?
(A) Presentation
(B) Transport
(C) Datalink
(D) Session

128. The Media Access Control sub layer resides in which layer ?
(A) Datalink
(B) Physical
(C) Network
(D) Transport

129. Which of the following coding schemes uses 4-bit code ?
(A) Unicode
(B) ASCII
(C) EBCDIC
(D) BCD

130. Satellite transmission stations that can both send and receive messages are known as ?
(A) Transreceivers
(B) Receivers
(C) Earth Stations
(D) Transmitters

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
121. B
122. C
123. C
124. B
125. A
126. C
127. B
128. A
129. D
130. C


131. Which of the following tools of MS Word is used to rotate the text?
(A) Word Art
(B) Auto Shape
(C) Text Boxes
(D) None of these

132. Which of the following features of the word processor allows to specify margins of the documents?
(A) Marco
(B) Thesaurus
(C) Merge
(D) Layout

133. Which of the following devices can be used to directly image printed text ?
(A) OCR
(B) OMR
(C) MICR
(D) All of these

134. The popular series of personal computers was Apple series designed in 1976 using __________ microprocessor.
(A) 8-bit
(B) 16-bit
(C) 64-bit
(D) None of these

135. Who designed the first electronic computer-ENIAC?
(A) Van-Neumann
(B) Joseph M.Jacquard
(C) J.Presper Eckert and John W. Mauchly
(D) All of these

136. In latest generation computers, the instructions are executed ?
(A) Parallel
(B) Sequentially
(C) Both A and B
(D) Randomly

137. Web pages are linked together using ?
(A) HTTP
(B) Hyberlinks
(C) Interlinks
(D) None of these

138. A CPU with 32-bit Address Bus can address a memory of ?
(A) 4 KB
(B) 4 GB
(C) 8 KB
(D) 8 GB

139. In BASIC, LEFT(A$,n) is used to ?
(A) Leave n spaces before the strung A$
(B) Leave n spaces before every character of the strung A$
(C) Leave n left characters of the strung A$
(D) Select n characters of the strung A$

140. In BASIC, RETURN statement passes control back to ?
(A) GOSUB statement
(B) Next to GOSUB statement
(C) Beginning of the program
(D) The statement before GOSUB

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
131. A
132. D
133. A
134. A
135. C
136. C
137. B
138. B
139. D
140. B


141. The number of elements assigned automatically to a two dimensional arrays in BASIC are ?
(A) 10
(B) 100
(C) 110
(D) 121

142. Which of the following statements can be used for multiple branching ?
(A) GOTO
(B) IF THEN ELSE
(C) ON GOTO
(D) WHILE…WEND

143. Which of the following statements can be used for unlimited loopiing ?
(A) GOTO
(B) FOR…NEXT
(C) IF THEN
(D) ON GOTO

144. Which of the following command is used to exit from BASIC and to return to DOS ?
(A) CLEAR
(B) KILL
(C) SYSTEM
(D) NEW

145. Number of Shutdown options on Windows 2000 professional are ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

146. The number of items present on control panel depends upon ?
(A) Items install during Setup
(B) Items contained on Windows CD
(C) Items required by your system
(D) Hardware Items attached with the system

147. The number of actions with two buttons mouse are ?
(A) 6
(B) 5
(C) 4
(D) 3

148. Which of the following is a DOS Internal Command ?
(A) DELTREE
(B) ERASE
(C) FORMAT
(D) None of these

149. Which of the following is not an executable command ?
(A) CLS
(B) REN
(C) REM
(D) COPY

150. An OR operation has 4 variables, the possible number of combinations in it’s truth table are ?
(A) 64
(B) 16
(C) 34
(D) 32

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
141. D
142. C
143. A
144. C
145. C
146. A
147. B
148. B
149. C
150. B

(Visited 124 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Reply