Computer Science Quiz 151-200

151. According to Absorption Law A+(A.B) is equal to ?
(A) 1+B
(B) AB
(C) A+1
(D) A

152. The number of tracks in one cylinder of hard dick with two platters is ?
(A) 4
(B) 8
(C) 16
(D) 32

153. A translator is a ?
(A) System Software
(B) Low-Level language
(C) Translating machine
(D) Application Software

154. CRAY-1, CRAY-2, and CYBER 205 are the examples of ?
(A) Mainframes
(B) Supercomputers
(C) Microcomputers
(D) Minicomputers

155. IBM PC, AT&T, PS/2 and Apple Macintosh are the examples of ?
(A) Supercomputers
(B) Minicomputers
(C) Microcomputers
(D) Mainframes

156. In 1786, J.H. Muller proposed a calculating machine called a ?
(A) Analytical Engine
(B) Difference Engine
(C) Electronic Engine
(D) None of these

157. Which of the followings is called the first generation computer ?
(A) ENIAC
(B) ABACUS
(C) UNIVAC-1
(D) EDVAC

158. Which of the following software products is the most appropriate for developing web pages ?
(A) Adobe Page Maker
(B) Arcsoft
(C) Corel Draw
(D) Dreamweaver

159. Which of the following codes used in present day computing was developed by IBM corporation ?
(A) ASCII
(B) Hollerith code
(C) Baudot code
(D) EBCDIC code

160. The ALU of a computer responds to the commands coming from ?
(A) Primary Memory
(B) Control Section
(C) External Memory
(D) Cache Memory

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
151. D
152. A
153. A
154. B
155. C
156. B
157. C
158. D
159. D
160. B


161. In Microsoft Windows key F1 is mostly used for ?
(A) Help
(B) Exit
(C) Save
(D) Refresh

162. The operating system may perform __________ operation to manage the memory while running a large program.
(A) Sorting
(B) Scheduling
(C) Paging
(D) None of these

163. Octal 6 is equal to __________ decimal.
(A) 14
(B) 16
(C) 15
(D) 13

164. In decimal system the base is ?
(A) 1
(B) 0
(C) 2
(D) 10

165. Which logic gate is similar to the function of two series switches ?
(A) NOR
(B) OR
(C) AND
(D) NAND

166. Remote computing service involves the use of time sharing and ?
(A) Multiprocessing
(B) Interactive processing
(C) Batch processing
(D) Real-time processing

167. A combination of 16-bits is called ?
(A) Word
(B) Nibble
(C) Memory Block
(D) Byte

168. In OSI network model, the dialogue control and token managenment are the responsibility of ?
(A) Datalink layer
(B) Session layer
(C) Transport layer
(D) None of these

169. In OSI network model, the routing is performed by ?
(A) Network layer
(B) Datalink layer
(C) Transport layer
(D) Session layer

170. The Transmission signal coding method of TI carrier is called ?
(A) Binary
(B) NRZ
(C) Bipolar
(D) Manchestar

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
161. A
162. C
163. A
164. D
165. B
166. C
167. A
168. B
169. A
170. C


171. How much power a light emitting diode can couple into an optical fiber ?
(A) 100 Microwatts
(B) 440 Microwatts
(C) 100 Picowatts
(D) 440 Picowatts

172. In synchronous modem, the digital-to-analog converter transmits signal to the ?
(A) Equilizer
(B) Modulator
(C) Terminal
(D) Demodulator

173. In communication satellite, multiple repeaters are known as ?
(A) Detector
(B) Modulator
(C) Stations
(D) Transpondess

174. Number of bits per symbol used in Baudot code is ?
(A) 7
(B) 5
(C) 8
(D) 9

175. The loss in signal power as light travels down the fiber is called ?
(A) Attenuation
(B) Progragation
(C) Scattering
(D) Interruption

176. The computer code for the interchange of information between terminals is ?
(A) BCD
(B) EBCDIC
(C) ASCII
(D) All of these

177. EBCDIC can code upto how many different characters ?
(A) 16
(B) 256
(C) 64
(D) 32

178. __________ is an object-oriented programming language developed in 1991 AD.
(A) C/C++
(B) ADA
(C) Java
(D) Visual Basic

179. Press “Ctrl+5” for __________ in the selected paragraph.
(A) Single line space
(B) 1.5 line space
(C) Double line space
(D) 2.5 line space

180. Who developed Analytical Engine ?
(A) John Napier
(B) Leibnitz
(C) Charles Babbage
(D) Dr.Herma

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
171. A
172. A
173. D
174. B
175. A
176. C
177. B
178. C
179. B
180. C


181. Which of the following parts provides a connection for transmitting data 8-bits at a time ?
(A) Parallel
(B) Serial
(C) USB
(D) PS-2

182. Which of the following printers requires special heat sensitive waxy paper ?
(A) Electrostatic
(B) Inkjet
(C) Laser
(D) Electrothermal

183. Integrated Circuits (ICs) were used in _________ generation of computer.
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

184. In BASIC, which of the following commands is used to delete a file from hard disk ?
(A) DEL
(B) ERASE
(C) REMOVE
(D) KILL

185. In Draw statement, B is used for ?
(A) Back movement
(B) Blank movement
(C) Vertical movement
(D) Diagonal movement

186. The statement PSET(50,150) will draw a point on the screen at the ?
(A) Left Top
(B) Right Top
(C) Left Bottom
(D) Centre

187. What does the prefix pico means ?
(A) Hunderdth
(B) Millionth
(C) Billionth
(D) Trillionth

188. What does the prefix nano means ?
(A) Thousandth
(B) Millionth
(C) Billionth
(D) Trillionth

189. What type of program is QuarkxPress ?
(A) Desktop publishing
(B) Image editing
(C) Rendering
(D) Internet

190. Encyclopedia and street maps are ?
(A) Multimedia and graphics software
(B) Desktop publishing programs
(C) Home and educational software
(D) Presentation programs

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
181. A
182. D
183. C
184. D
185. B
186. C
187. D
188. C
189. A
190. C


191. File compression utilities can reduce the file size by ?
(A) 10%
(B) 60%
(C) 80%
(D) 100%

192. The “NT” in Windows NT stands for ?
(A) Not Tested
(B) Network Technology
(C) Network Terminal
(D) New Technology

193. In C language, .exe file is produced by ?
(A) Linker
(B) Loader
(C) Compiler
(D) Interpreter

194. Which of the followings is a valid statement for declaring a Variable In C ?
(A) int marks;
(B) int a,b,c;
(C) double salary;
(D) All of these

195. The number of Bytes used by char data type in C is ?
(A) 2
(B) 1
(C) 3
(D) 4

196. The format specifier %u is used for ?
(A) integer
(B) unsigned short
(C) unsigned float
(D) unsigned long int

197. Which of the following objects are used to store data in MS Access ?
(A) Reports
(B) Queries
(C) Forms
(D) Table

198. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
(A) Binary
(B) Decimal
(C) Hexadecimal
(D) Octal

199. Operating system, editors, and debuggers comes under ?
(A) System software
(B) Application software
(C) Utilities
(D) None of these

200. When did John Napier develop logarithm ?
(A) 1416
(B) 1614
(C) 1641
(D) 1804

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
191. C
192. B
193. A
194. D
195. B
196. B
197. C
198. A
199. A
200. B


 

(Visited 121 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Reply